کاربرد ساختاری و غیر ساختاری آجر
آجر از جمله مصالح ساختمانی است که کاربردهای بسیاری دارد از جمله ساخت المان های ساختاری نظیر دیوار اصلی، دیوار نگهدارنده، آرک ها و … . این متریال که یکی از مصالح اصلی در ساخت و ساز محسوب می شود نقشی مهم در ساختمان سازی ایفا می کند و گاهی اوقات به عنوان جایگزینی مناسب برای سنگ در پروژه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. به منظور دستیابی به اهداف مورد نظر باید آجرهای با کیفیت و استاندارد انتخاب شوند زیرا آن ها دارای خصوصیات و قابلیت های ایده آل بوده و کیفیت و استحکام را به ارمغان می آورند. از جمله ویژگی های مطلوب این متریال می توان به یکنواختی رنگ و ابعاد، شکل ظاهری استاندارد، عدم وجود ترک، مقاومت بالا، استحکام، مقاومت در برابر حرارت و آتش و تراکم مناسب اشاره نمود.
آجرها بلوک های مستطیل شکل خشتی هستند که یا در کوره حرارت می بینند یا در معرض آفتاب قرار می گیرند. برای ساخت آن ها، خاک رس را پس از عمل آوری با آب مخلوط کرده تا گل خاک رس بدست آید. سپس در مرحله قالب گیری یا خشت زنی، گل حاصل را در قالب های هم اندازه و یک شکل می ریزند، سپس این خشت های خام به کوره منتقل شده و پس از پخت مورد استفاده قرار می گیرند. در گذشته آجرها را پس از خشت زنی در آفتاب می گذاشتند تا خشک شده و برای مصرف آماده شوند. در نوشته های پیشین ساختمانچی به معرفی انواع آجر از جمله آجر نسوز پرداخته شد و تمام ویژگی ها و مزایای آن ها مورد بررسی قرار گرفت. در این نوشته قصد داریم کاربردهای ساختاری و غیر ساختاری این متریال را به شما معرفی کنیم تا متوجه اهمیت آن شده و نه تنها از آن برای ساخت و ساز استفاده کنید بلکه اهمیت آن را از مبحث زیبایی شناسی جدی بگیرید. با ما همراه باشید.
1. آجرهای باکیفیتی که دارای شکل استاندارد، لبه های تیز، سطح نرم، طول عمر بالا و مقاومت قابل قبول هستند می توانند برای کاربردهای ساختاری نظیر ساختمان سازی، راه سازی، سدسازی، پل سازی و … مورد استفاده قرار گیرند.
2. این مصالح برای ساخت انواع دیوار با سایزهای مختلف (دیوارهای نما، دیوارهای فونداسیون، دیوارهای نگهدارنده و حصارها)، کف سازی، ساخت آرک و قرنیزها قابل استفاده می باشد.
3. اجرهای مقاوم و با کیفیت علاوه بر ساخت و ساز برای اهداف دکوراتیو نیز مورد استقبال قرار می گیرند. برخی از طراحان و معماران ایده پرداز و خلاق برای آنکه تاثیر معماری سازه ها را عمیق تر کنند، از آجرها به دلیل تنوع بالای رنگ، بافت و تراکم در طرح های خود استقبال می نمایند.
4. آجرهایی که در معرض آفتاب خشک شده اند تنها برای سازه های موقتی قابل استفاده هستند زیرا مقاومت آن ها پایین بوده و برای مکان هایی که میزان رطوبت در آن ها بالاست و باران به صورت مکرر می بارد گزینه ای مناسب نمی باشند.
5. آجرهای کم کیفیت یا آجرهای بیش از حد مجاز پخته برای امور ساخت و ساز مناسب نیستند زیرا به راحتی می شکنند، از این رو از آن ها برای سنگ ریزی جاده ها یا توده های زیر بتن فونداسیون استفاده می شود.
6. آجر نسوز که مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش و حرارت دارد برای ساخت جداره داخلی دودکش ها، کوره ها، تنورهای پیتزاپزی و باربیکیوهای آجری در محوطه منازل گزینه ای ایده آل می باشد. این متریال از مقاومت بالایی در برابر شوک های حرارتی و نقطه ذوب بالا برخوردار است.
7. از این متریال برای ساخت پیاده رو ها و مسیرهایی که به باغچه محوطه ختم می شوند استفاده می شود. مسیرهای آجری در باغ ها و محوطه ها زیبایی بی نظیری را به نمایش می گذارند و خلاقیت طراح را نشان می دهند. کفپوش آجری ایده ای بسیار جذاب برای زیباسازی محوطه است.
8. اجر تنها برای امور ساختمانی کاربرد ندارد بلکه گاهی اوقات با کمی خلاقیت می توان از آن برای تزئینات داخلی نیز استفاده نمود. برای مثال سوراخ هایی که در آن تعبیه می شوند مکان مناسبی برای قرار دادن شمع های دکوراتیو به شمار می آیند.
9. در حال حاضر با وجود سبک های متفاوت دکوراسیون داخلی، افراد با توجه به سلیقه و روحیات خود نسبت به انتخاب دکور مورد نظر اقدام می کنند. یکی از این سبک ها سبک صنعتی است که در آن از دیوارهای آجری یا بتنی استفاده می شود. از این رو می توان گفت دیوارهای داخلی ساختمان اگر از جنس آجر باشند زیبایی دلنشینی به فضا می بخشند.
10. اجر نما روشی مناسب برای زیباسازی نمای ساختمان است. تنوع بالای رنگ این متریال آن را به گزینه ای ایده آل برای پوشش نما تبدیل نموده است.